Symptom och risker vid självsvält och ätstörningar
De huvudsakliga symptomen på självsvält är medveten begränsning av matintag, i vissa fall viktminskning och i andra fall viktuppgång eller ingen förändring av vikten alls, en stark rädsla för viktuppgång och en skev kroppsbild. Det finns ofta en övertygelse om att vara ”för tjock”, oavsett faktisk vikt. Andra vanliga symptom är trötthet, sömnproblem, social isolering och fysiska hälsoproblem som låg puls, lågt blodtryck och uteblivna menstruationer hos flickor och kvinnor. Självsvält och andra ätstörningar har omfattande och potentiellt livshotande konsekvenser för både fysisk och psykisk hälsa. Personer med ätstörningar riskerar att utveckla hjärtproblem, elektrolytobalanser, benskörhet och andra allvarliga hälsoproblem och i värsta fall förtidig död.
Självsvält är ett beteende som fyller funktionen att hantera underliggande känslor och ångest, men det upprätthåller också en ond cirkel av rädsla och kontroll. Forskning visar hur dessa beteendemönster förstärker sig själva, vilket gör att ångest och ätstörningen vidmakthålls över tid. Här undersöker vi funktionerna bakom självsvält, hur dessa påverkar det psykiska måendet hälsa och varför självsvält kan vara så svårt att bryta.
Hur självsvält vidmakthåller ätstörningsbeteenden
Självsvält är inte bara ett symptom på ätstörningar; det fungerar också som en förstärkare av själva sjukdomen. Flera studier har identifierat en cyklisk process där självsvält leder till fysiologiska och psykologiska förändringar som vidmakthåller och fördjupar sjukdomen. Forskning har till exempel visat att självsvält påverkar neurotransmittorer och hormoner, vilket kan minska serotoninnivåerna i hjärnan och därmed förstärka känslor av ångest och nedstämdhet. När en person svälter sig själv förändras också hjärnans belöningssystem, vilket kan leda till att svältkänslor upplevs som positiva och att mättnad blir ångestladdat. Denna förändring i hjärnans belöningssystem göra att individen känner sig belönad av självsvält, vilket driver dem att fortsätta även när de är medvetna om de negativa konsekvenserna. Denna cykel av ångest, svält och temporär ”belöning” gör att självsvält blir svår att bryta utan professionell hjälp.
Självsvält och tvångsmässiga beteenden
Självsvält är ofta är kopplad till tvångsmässiga beteenden. För personer med ätstörningar kan det handla om att strikt planera och kontrollera måltider, sätta upp stränga regler för vad och när de får äta, samt undvika sociala situationer där ätande kan bli aktuellt. Dessa tvångsmässiga beteenden fungerar som en strategi för att dämpa ångest och för att känna sig ”lyckad” genom att följa egna regler och standarder. Vidare förstärks dessa beteenden då personen, genom att följa reglerna, känner en tillfällig lättnad och ”kontroll”. Dock gör dessa tvångsmässiga handlingar att ångesten blir mer svårhanterlig på lång sikt, eftersom varje överträdelse av reglerna kan trigga kraftiga skuldkänslor och ångest. Detta leder till en förstärkning av beteenden kring självsvält, vilket gör det svårare att bryta ätstörningen utan att konfrontera dessa mönster.
Komplext beteende drivet av ångest och kontrollbehov
Självsvält är ett komplext beteende som fyller en funktion för att hantera ångest och skapa en känsla av kontroll, men som samtidigt förstärker ätstörningen och ökar ångestnivåerna. Det är ett beteendemönster som inte är direkt kopplat till en persons kroppsvikt eller BMI. Istället drivs det av psykologiska faktorer som förvrängd kroppsuppfattning, perfektionism, kontrollbehov och tvångsmässiga beteenden. Självsvält är en komplex process som påverkas av både psykologiska och biologiska mekanismer, vilket gör det svårt att bryta utan professionell hjälp.