Skip to main content
Blogg

Att vara närstående till någon med en ätstörning

By mars 18, 2025No Comments

Att stå bredvid någon med en ätstörning kan kännas som att navigera i dimma där sikten skyms av oro, frustration och ibland maktlöshet. Det kan vara svårt att veta vad man ska säga eller göra? Kanske också känna skuld och otillräcklighet? Känslan av ensamhet är vanlig – men du ska veta att du är långt ifrån ensam och det finns många saker du kan göra för att stötta någon som är drabbad. Ditt stöd kan göra skillnad.  

Många som står nära någon med en ätstörning beskriver frustration över att inte veta hur man ska hjälpa. Rädslan över att göra ”fel” och att i värsta fall förvärra situationen tornar ofta upp sig som ett orosmoln. Känslan av att mycket står på spel kan vara väldigt stark. Påminn dig själv om att du kan vara ett stöd och göra skillnad – men ätstörningen kan inte vara ditt ansvar att fixa.

Sök kunskap om ätstörningar – och gör det via etablerade källor. Kunskap hjälper dig förstå hur ätstörningar påverkar hjärnan och kroppen – och med det hur vi tänker, känner och beter oss. Kunskap minskar frustration eftersom det gör det enklare att förstå vissa situationer. Det är viktigt att du som står nära och hjälper har en plan för hur du tar hand om dig själv- både för att skydda dig själv från stressrelaterade symtom men också för att förebygga risken att omedvetet dras in i ätstörningens lömska dans.

Effektivt stöd för andra börjar ofta hos en själv:

  • Gör en lista på dina egna strategier för återhämtning – främst i det lilla
    • En stund utomhus i friska luften
    • En promenad som ger ökad blodcirkulation och klara tankar
    • En pratstund med en vän
    • En kopp kaffe i gott sällskap
  • Strategier för långsiktig återhämtning och stöd
    • Regelbundna samtal med en vän du har förtroende för
    • Vårda relationer som känns viktiga- både de ytliga och djupa. De kan vara lika viktiga men fylla olika funktioner i ditt liv
    • Be om hjälp när du behöver – eget stöd av t.ex. psykolog eller psykoterapeut behövs ofta i processen att stötta någon annan i sin närhet. En plats där man kan säga vad man vill – utan att ta hänsyn eller vara artig. Bara få bolla det som är.


Sätt rimliga förväntningar och krav på dig själv. Du behöver skilja mellan vad du faktiskt kan och inte kan påverka hos någon annan. Du kan stötta men aldrig ”fixa”.  

  • Du kan:

    • Visa kärlek, omsorg och omtanke. Våga ställa raka och icke-värderande frågor.Vara en förebild som ”äter allt”, fokuserar på kroppen förmågor snarare än utseende, pratar gott om andra och uppmuntrar till samtal och umgänge i verkliga livet
    • Komma till ro med att inte kunna kontrollera någon annan- samtidigt som du står upp mot ätstörda argument och diskussioner.

Som närstående kan du vara en viktig brygga till professionell hjälp. Det är du genom att närma dig med omtanke, envishet och tålamod. Visa omsorg utan att pressa, exempelvis genom att säga: ”Jag ser att du inte mår bra, och jag vill hjälpa dig att få stöd. Hur kan jag göra det?”  Erbjud praktiskt stöd, som att undersöka vägar till hjälp, boka en tid eller följa med till ett första möte. Ha tålamod, tveksamhet, motvilja och avfärdanden är vanliga reaktioner från någon som är drabbad. Det är fullt begripligt. Om personen är tveksam, påminn bara om att alla som har det krångligt med maten och kroppen behöver och förtjänar hjälp till att må bättre. Det finns hjälp att få.