Ätstörningar och energibrist hos elitidrottare
Ätstörningar kopplat till träning är ett vanligt problem bland elitidrottare, som ofta känner en stark press att prestera på topp och hålla en specifik kroppsvikt. När intensiv träning inte balanseras med ett tillräckligt energiintag kan det leda till energibrist, vilket påverkar både den fysiska och psykiska hälsan. På Dr. Klara Edlund erbjuder vi professionellt stöd och vägledning för att hjälpa dig att återfå balansen mellan träning, näring och välmående.
Har du oro för vikt och kroppsuppfattning och risk för ätstörningar?
Känner du dig missnöjd med kroppen och orolig för att gå upp i vikt? Om du regelbundet försöker kontrollera vikten genom strikta kostvanor eller överdriven träning kan det vara tecken på en ätstörning. Det är särskilt vanligt bland elitidrottare, där ätstörningar är upp till tio gånger vanligare än i normalbefolkningen. Detta gäller även för manliga idrottare, där förekomsten av ätstörningar är lika hög som hos flickor och kvinnor i samhället. Ätstörningar förekommer ofta i sporter som gymnastik, konståkning, orientering, långdistanslöpning och alla idrotter med viktklasser.
Skillnaden mellan motiverad träning och tvångsmässigt träningsbeteende
Ätstörningar kan ibland förväxlas med starkt motiverade träningsvanor. En idrottare som tränar mer än andra och alltid strävar efter att göra mest kan i själva verket vara fast i ett tvångsmässigt beteende kopplat till ätstörningar inom träning. Har du egna träningsregler, svårt att äta tillräckligt eller är ofta sjuk och skadad? Då kan det vara dags att söka en strukturerad bedömning som även beaktar dina karriärmål inom idrotten. Med professionell hjälp kan du få en evidensbaserad behandling av ätstörningar med KBT, anpassad efter dina specifika behov. Att behandla ätstörningar i tid är avgörande för att undvika långsiktiga skador och bibehålla din hälsa och prestation.